Voorbij het oordeel van goed of fout is een open veld.
Ik ontmoet je daar.
- Rumi
Als coach maak ik graag gebruik van de methodiek de GevoelsVerkenner® van Greetje Welten. Deze methodiek helpt sneller bewust te worden van innerlijke processen die mogelijk spelen. We gaan samen op verkenningsreis om erachter te komen wie je bent en wat je voelt. Uiteindelijk kun je pas echt dicht bij jezelf komen als je jouw gevoelens zonder oordeel kunt observeren. In mijn praktijk zie ik steeds weer dat groei op dit vlak uiteindelijk de grootste verbetering geeft.
Een kwezel aan boord, geschreven door Greetje Welten, is een avontuurlijk, filosofisch en sprookjesachtig verhaal voor kinderen én volwassenen. De Kwezel staat op speelse wijze symbool voor de innerlijke criticus, je weet wel dat stemmetje in je hoofd dat overal iets van vindt… De gebeurtenissen op Vlieland en de ontdekkingstocht naar het mysterieuze eiland San Borondón spreken heerlijk tot de verbeelding. Dit boek bevat prachtige, waardevolle boodschappen maar is ook erg vermakelijk.
Tijdens het coachen gaan we op ontdekkingstocht naar de Kwezel.
Boeken zijn eventueel te koop in de praktijk.
Kleine samenvatting van het boek:
Op het mooie eiland Vlieland raken Leela en Sikke bevriend met Tibor, die na de scheiding van zijn ouders bij zijn vader op het Waddeneiland woont. Tibor is een echte onderzoeker en ontdekt een bijzonder wezentje met springveerbenen, de kwezel. Deze verschijnt op zijn schouder en praat hem allerlei negatieve gedachten in over hemzelf. Leela en Sikke willen alles weten over de kwezel. En wat blijkt: ieder mens heeft een kwezel, maar niet iedereen kan hem zien.
Dan horen de kinderen over San Borondón, een mysterieus eiland omhuld door gouden nevels. Daar kan de kwezel ontmaskerd worden! Ze gaan samen met Ad, de opa van Sikke, aan boord van zijn zeilboot, de Voep, op zoek naar San Borondón. Zonder dat ze het weten gaan de kwezels als verstekeling mee, en proberen de expeditie te saboteren.
In dit spannende verhaal – geschikt voor kinderen (+9 jaar) en volwassenen – komen avontuur, vriendschap en zelfkennis samen. Het laat zien welke prachtige werelden voor je opengaan, als je durft te vertrouwen op jezelf.
Ook maak ik graag gebruik van buiten coaching omdat de natuur zich als krachtige meerwaarde heeft bewezen tijdens het coachen. Ook ga ik ervan uit dat de mens niet los staat van de natuur maar er juist een onderdeel van is. Zo betrek ik de natuur actief bij het coachen en maak ik gebruik van metaforen die ingezet kunnen worden om inzichten visueel te maken.
Het geeft een kind ruimte en stilte in het hoofd waardoor luisteren naar zijn of haar eigen gevoel makkelijker wordt gemaakt. Het helpt kinderen te spiegelen.
Coachen van kinderen is erop gericht om kinderen weer in beweging te krijgen. Om te kunnen bewegen dient men eerst te beginnen bij stilstaan. Stilstaan bij wat er is en dat zien, voelen en omarmen. Als kindercoach is het mijn taak om een veilige ruimte te bieden waarin alles doorvoeld mag worden en waar verandering zich op den duur zal ontvouwen.
De natuur zorgt ervoor dat het kind in beweging komt. Zaken die vastzitten kunnen daardoor makkelijker loskomen. Door die ruimte die ontstaat zal een kind gemakkelijker openstaan voor nieuwe inzichten en ideeën. Als kindercoach loop ik op een geduldige en liefdevolle manier mee.
Een bijkomend voordeel is dat de werking van de natuur langer kan duren zonder dat het teveel wordt voor een kind.
HSP staat voor Highly Sensitive Person oftewel een hooggevoelig persoon.
Een HSP kind is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels. Ook ontgaat een HSP kind niets aan signalen en details. Alle signalen, details, indrukken en prikkels komen intensiever en vaak ongefilterd binnen. Daardoor kunnen HSP kinderen sneller overprikkeld raken.
Kenmerken voor HSP kinderen kunnen bijvoorbeeld zijn:
HSP kinderen zijn over het algemeen introvert van karakter.
Er zijn echter ook kinderen die juist behoefte hebben aan nieuwe uitdagingen en spanningen.
Deze groep wordt ook wel de High Sensation Seekers (HSS) genoemd. Doordat ze steeds op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen kunnen ook zij snel overprikkeld raken.
Het is mijn uitdaging als kindercoach om bewustzijn en acceptatie bij kinderen te vergroten waardoor zij groeien in hun kracht en zelfbewustzijn.
Ik begeleid kinderen door ze te leren aarden, het leren stellen van grenzen, het versterken van hun innerlijke kracht en tot slot de juiste balans vinden tussen activiteit en rust.
Als kinderen te maken krijgen met overlijden, scheiding, ziekte of verlies kunnen ze vaak nog niet onder woorden brengen wat ze voelen. Als kindercoach help ik een kind met rouwen en hoe te rouwen. Samen zoeken we naar manieren om het een plek te geven. Want hoe jong ze ook zijn, elk kind rouwt. Het verschil bij kinderen is dat ze dit uiten via gedrag zoals agressie, boosheid, ontkenning, concentratieproblemen of stil en opvallend lief zijn.
Ze weten er simpelweg nog niet mee om te gaan. Mag ik huilen en mag ik iets voelen? Kinderen rouwen ook niet constant. Het kan van het een op het andere moment omslaan, tijdelijk weggestopt worden en in een later stadium terugkomen.
Tevens wordt er in iedere levensfase van kinderen vaak ook anders gereageerd.
Peuters en kleuters leven in een fantasiewereld en hebben nog geen besef van de dood en dat deze definitief is. Als kindercoach leer ik kinderen dat het oké is om te mogen voelen. Met name ook dat ze kunnen voelen dat hun ouders er voor ze zijn.
Kinderen in de leeftijd van 7-9 jaar begrijpen het wel maar weten nog niet hoe ermee om te gaan. Dat maakt ze kwetsbaar, angstig en vol verwarring. Als kindercoach is het belangrijk om ruimte en rust te creëren voor deze kinderen. Dat ze een plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn.
Kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar voelen al een bepaalde onafhankelijkheid. Tijdens rouw hebben ze behoefte aan steun en troost. Dit verbloemen ze echter omdat ze niet ‘kinderachtig’ willen zijn. Waardoor hun gedrag zich uit in prikkelbaarheid en moeilijk gedrag en vaker troost zoeken bij vriendjes en vriendinnetjes. Als kindercoach help ik op zoek te gaan naar de mogelijkheden tot open communicatie.
Bij kinderen in de leeftijd 13-18 jaar is het besef het grootst. Zij zitten echt in de puberfase,
willen onafhankelijk zijn en zijn erg gericht op hun vrienden. Ze willen graag troost maar de onafhankelijkheid blijft trekken. Doordat ze zich erg verantwoordelijk voelen vergeten ze zichzelf. Als kindercoach help ik ze gehoord en gezien te worden door te praten.
Tegenwoordig is er ook veel literatuur voor kinderen om te gebruiken bij rouw en verlies.
Bijvoorbeeld: ‘Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden’ van Pimm van Hest.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.